June 9, 2011

#Tutorial : Scroll Bar

Nie tuto aku yang ketiga . Aku nak buad tuto pasal scroll bar . Tahu tak scroll bar tu ap ? Taktahu meh aku tunjukkan dkt korang :3


Okayy , dah tahukan scroll bar yang mana ? Yeahh , lets do it babe ( ;

1.Log in blog macam biasa . Kalau tak log in mcmana nak buad :3

2.Pegy ke Edit HTML , tahu kan ? Alahh , tempad unutk edit template .

3.Tick Expand Widget Template . Lepas tu tekan CTRL - F #serentak

4.Cari perkataan  ]]></b:skin>

5.Copy code bawah nie letak ATAS code ]]></b:skin> 



::-webkit-scrollbar {         
height:12px;
 width: 12px;
background: #A0A9EB ;



 }
   ::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #535CA1 
;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

                                 




     









Hijau ; Background Blog
Biru ; Warna untuk scroll tu .
 Kalau nak tukarkan jadi gambar boleh letak code nh background: url(URL GAMBAR);














Blockquote macam FVCK . Penat aku gunakan hg , 5ial ! Dah berapa kali aku tekan PREVIEW , rasa dah 50 kali ada lah kodd . Kau punya pasal lah nh =='











7 comments:

tasha bieber's said...

Thnxx for the tuto :)

Zyqaa ♥ said...

Thanks vewy mucho ♥

FASIHAH ♥ said...

@ tasha bieber's && @ Zyqaa ♥ ; Welcomeee ( ;

liyana abdullah said...

jap
knp tak boley eak?

FASIHAH ♥ said...

Oh , apa yang takjdi ?
Mayb salah letak code kod .

l0vely cat said...

Hello . Nape dah wat bendalah tu , kita tak nmpk ape yg telah kita wat . ?

FASIHAH ♥ said...

@l0vely cat ; Taknampak mcmane , takpaham lah . Awak dah tgk btul ker code dia ?